renovatieplicht

Wat als de Renovatieplicht mijn woning moeilijk verkoopbaar maakt

Renovatieplicht en EPC-waarde

De verkoop van een woning in België brengt verschillende verplichtingen met zich mee, waaronder de Renovatieplicht. Dit is een maatregel die huiseigenaren verplicht om hun woningen energiezuiniger te maken. Hoe energiezuinig je woning is, wordt aangegeven door de EPC-waarde.

Wat is de EPC-waarde?

De EPC-waarde, vermeld in een Energieprestatiecertificaat, is een score die de energie-efficiëntie van een woning weergeeft. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger de woning. De EPC- waarde van een bestaande woning wordt bepaald door verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen en ramen. Bij de verkoop van een woning is het verplicht om een geldig EPC-certificaat te hebben, zodat potentiële kopers kunnen zien hoe energiezuinig de woning is.

De uitdagingen van een hoge EPC-waarde

Een hoge EPC-waarde kan een aanzienlijke uitdaging vormen bij de verkoop van een woning. Kopers zijn zich steeds meer bewust van de energiekosten en de impact op het milieu, waardoor een woning met een lage EPC-waarde aantrekkelijker is. Een huis met een hoge EPC-waarde brengt de noodzaak van – soms aanzienlijke – renovaties met zich mee. De EPC Renovatieplicht betekent dat de woning na de verkoop binnen een bepaalde periode moet worden gerenoveerd om aan de minimale energienormen te voldoen. Deze verplichting kan de verkoopkans en de verkoopprijs van de woning in sterke mate beïnvloeden, omdat kopers worden afgeschrikt door de kosten van de noodzakelijke renovaties.

Als energiezuinige renovaties noodzakelijk zijn

Wil je een oude woning met een slechte EPC-waarde (EPC-label e of f) verkopen, dan is het belangrijk om te investeren in energiezuinige renovaties. Dit kan onder andere het verbeteren van de isolatie, het installeren van energiezuinige verwarmingssystemen en het plaatsen van dubbel glas omvatten. Deze maatregelen kunnen de EPC-waarde verbeteren en de woning aantrekkelijker maken voor potentiële kopers.

Hoe de Antwerpse Huisopkoper kan helpen

Hoe slechter een woning scoort op het gebied van energiezuinigheid, hoe meer eraan gesleuteld moet worden om aan de Renovatieplicht te voldoen. Begrijpelijk zien veel huisverkopers huizenhoog op tegen alle kosten en rompslomp die dit met zich meebrengt. Hier kan de Antwerpse Huisopkoper een oplossing bieden. Wij kopen huizen die moeilijk verkoopbaar zijn vanwege de noodzaak voor renovaties of om andere redenen. Omdat wij gespecialiseerd zijn in het opknappen van dergelijke woningen, kijken we door de problemen heen en zien de potentie. Wil je een probleemwoning snel verkopen, neem dan contact op en verzeker jezelf van:

  • Een eerlijke prijs, gebaseerd op de potentie van je woning en zonder commissie of verborgen kosten.
  • Full-service. Wij nemen alle aspecten van de verkoop voor onze rekening, inclusief eventuele renovatie om te voldoen aan alle wettelijk verplichte attesten.
  • Verkoopgarantie en direct geld in de hand. In welke staat je huis zich ook bevindt, wij kopen het voor een marktconforme prijs en je ontvangt direct een voorschot tot € 25.000.


Je denkt eraan je huis of appartement te verkopen? Kijk dan zeker eens naar onze 4 voordelen.
Overtuigd? Vraag hier een gratis en vrijblijvende prijsvoorstel aan. We helpen je graag verder!